Home madeEen blog over heel veel soorten handwerk, van haken tot stempelen (en weer terug...)


vrijdag 19 juli 2013

Vogel - hanger - Mollie Makes Birds

                                       

Ik heb een deurhanger gemaakt van een heel lief vogeltje. Zoals je hieronder kunt zien, past het vogeltje perfect bij de rozen die ik had gekregen (is meer een "zoek het vogeltje-plaatje").
Maar omdat de rozen niet zo blijven en ik een andere "opdracht" had voor dit vogeltje, ging ik aan de slag.


Ik wilde een mooie hanger voor in de boom met een belletje. De vogel kan natuurlijk ook gehangen worden aan de deur of aan de kast of voor het raam of precies op dat perfecte plekje dat nu bij je opkomt!Vogel

Toer 1 - 2 lossen.

Toer 2 - 6 vasten in de eerste losse (6).

Toer 3 - 2 vasten in alle vaste. Hang nu een marker (of een draadje) bij de eerste steek zodat je de tel niet kwijtraakt) (12).

Toer 4 - 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (18).

Toer 5 - 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (24).

Toer 6 - 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (30).

Toer 7 - 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (36).

Toer 8 - 2 stokjes in de eerste vaste, 2 stokjes in de tweede vaste, verder de toer afmaken met vasten. (4 stokjes)

Toer 9 - 2 stokjes in het eerste stokje, 2 stokjes in het tweede stokje, 2 stokjes in het derde stokje, 2 stokjes in het vierde stokje, verder de toer afmaken met vasten. (8 stokjes)

Toer 10 - 2 stokjes in het eerste stokje, 2 stokjes in het tweede stokje, 2 stokjes in het derde stokje, 2 stokjes in het vierde stokje, 2 stokjes in het vijfde stokje, 2 stokjes in het zesde stokje, 2 stokjes in het zevende stokje, 2 stokjes in het achtste stokje verder de toer afmaken met vasten. Eigenlijk dus steeds de stokjes verdubbelen. (16 stokjes)

Toer 11 - Weer alle stokjes verdubbelen (dus tot en met stokje zestien verdubbelen), verder de toer afmaken met vasten. (32 stokjes)

Toer 12 - Weer alle stokjes verdubbelen (dus tot en met stokje twee en dertig verdubbelen),verder de toer afmaken met vasten. (64 stokjes)

Toer 13 - vouw het vogeltje dubbel en haak het dicht in de eerste vaste na de stokjes. Werk omdraaien, draad naar achteren en verder rond haken met vasten (34).

Als je meer of minder steken hebt is dat geen probleem. Het wordt echt wel een vogel.

LET OP: niet het hele vogeltje dichtnaaien, alleen die ene steek (anders wordt het geen vogel...).

Toer 14 - haak twaalf keer 1 vaste in de volgende twaalf vasten, dan tien keer 2 vasten in de volgende tien vasten (= meerderen), daarna weer twaalf keer 1 vaste in de laatste twaalf vasten en je bent rond.

Toer 15 - haak twaalf keer 1 vaste in de volgende twaalf vasten, dan twintig keer 2 vasten in de volgende twintig vasten, daarna weer twaalf keer 1 vaste in de laatste twaalf vasten en je bent rond.

Toer 16 - Nu gaan we minderen, je haakt 1 vaste op de brug (waar je de vogel hebt samen gehaakt), 2e en 3e vasten samen haken (= minderen), 1 vaste, 2e en 3e samen haken enz. tot je weer bij het begin bent. Dat is nu gemakkelijk te herkennen (het punt waar je de vogel hebt samen gehaakt).

Toer 17 - haak 1 vaste op de brug, weer minderen dus 2e en 3e vasten samen haken, 1 vaste, 2e en 3e samen haken enz. tot je weer bij het begin bent.

Vouw de vogel weer dubbel zodat je de snavel kunt maken. Doordat we hebben gemeerderd en weer geminderd komt er een mooie snavel tevoorschijn wanneer je de snavel dubbelvouwt. Ik heb 8 steken gebruikt voor de snavel. Steek even een marker of een naald waar jouw snavel moet komen.

Toer 18 - Ga door met minderen maar stop met een vaste daar waar je de snavel wilt hebben. Vouw het werkje weer dubbel en haak het dicht (8 steken overslaan), verder gaan met 1 vaste, 2e en 3e samen haken, 1 vaste, enz. totdat je weer rond bent.

Plaats nu ook de veiligheidsogen. Je kunt de ogen mooi naast de snavel plaatsen en dan de oogkassen er omheen vouwen (dit zijn de steken die je hebt gemeerderd).

Nu blijven minderen (1 vaste, 2e en 3e samen haken) totdat de vogel zo goed als dicht zit. Het laatste stukje kan je openlaten en sluiten met een naald (draad door de buitenste lussen halen, aantrekken, knoopje, terugsteken in zijn kop en afhechten).

Staart

Vul de vogel via zijn staart. Wanneer je tevreden bent, naai je de staart van de vogel dicht. Zorg dat je de draad niet kunt zien en dat er een mooi rondje overblijft.
Steek nu de haaknaald in het rondje van de staart en haak 10 lossen, haak die met een halve vaste in de tweede vaste, haak weer 10 lossen, steek die met een halve vaste in de derde vaste, ga zo de hele staart rond zodat je de "friemels" aan de staart krijgt.

 
                         Het haakwerk is nu klaar, nu nog het lint met de kralen en het belletje. Ik heb een licht blauw lint genomen, 6 verschillende kralen en een grote bel.

Steek het lint via de onderkant van de vogel er helemaal doorheen, rijg 6 kralen aan het lint, dan de bel en weer 6 kralen. Steek de onderkant van het lint weer terug door de vogel en rijg nog een grote kraal aan de beide uiteinden. Maak een knoop in het lint en jouw vogel-hanger is klaar!

Veel plezier ermee.

Het patroon van deze vogel is door mij ontworpen en gemaakt. Geef alsjeblieft een link terug naar mijn blog als je jouw gemaakte vogel op je blog/site laat zien. Je mag mijn foto's gebruiken zolang er een link terug naar mijn blog bijstaat. Laat je me weten als je de foto's gebruikt? Ik kom graag op jouw blog kijken.                                
2 opmerkingen: