Home madeEen blog over heel veel soorten handwerk, van haken tot stempelen (en weer terug...)


dinsdag 21 juli 2015

Maaikoe Keramiek

Oh wat een lol heb ik........

Sinds kort heb ik een keramiekoven, glazuur, engobe, enz. en klei ik er lustig op los :)

Ik heb allerlei soorten klei (witte steengoed klei, rode steengoed klei, aardewerk klei en zelfs porselein) gekocht om uit te gaan proberen wat ik ermee kan en wat ik het lekkerst vind werken.Op het moment van schrijven heb ik de witte en rode steengoed klei uitgeprobeerd en ben nu bezig met aardewerk klei. Ik maak een plantendouche, wind-gong en kralen. Die liggen nu te drogen en te wachten tot ze gebakken kunnen worden


Ik lees alles wat los en vast zit over keramiek en glazuren. Dankzij de cursussen die ik heb gehad denk ik er wat vanaf te weten maar wanneer je het dan zelf moet bedenken is dat wel even wat anders.
Dus maak ik fouten en verpest ik projecten. Heel frustrerend maar wel leerzaam :)

Weet je bijvoorbeeld hoe lang het duurt voordat de klei biscuit gebakken is? Biscuit gebakken betekent dat de klei na het drogen voor het eerst gebakken wordt. Dat duurt wel 8 of 9 uur! en dan kan nog die oven niet open want dan moet je nog wachten tot ongeveer 150 graden. Ben je zo weer 5 uur verder.
Na het biscuit bakken krijg je nog het glazuur bakken. Ben je zo weer zoveel uur kwijt. Je moet dus echt heel erg veel geduld hebben voordat je eindelijk weet of jouw project geworden is zoals je had bedacht.

Dat geduld hebben is nog lastig voor mij maar ik kan dit echt niet versnellen dus wacht ik (on)rustig en met veel spanning af totdat de oven open mag. Dat is wel een feestje dan. Zo verrassend hoe het er dan uitkomt. Sommige dingen totaal niet zoals ik had verwacht.

Lepeltjes die helemaal vastgeplakt zaten aan de driehoekjes waar ze op rusten, kleuren die helemaal zwart waren geworden, je leest het ik heb nog veel te leren.
Waar ik me over blijf verbazen is dat de kleuren zo anders uit de oven komen. Het poppetje wat je hieronder zit heeft een rood broekje en rode badmuts (oké, dat kan je nog wel zien) maar de binnenkant van het kopje is helemaal blauw (kijk dat had je dan weer niet verwacht).Ook de hond heeft nieuwe bakken.

Zij was mijn eerste klant.

Het maakt haar niet uit hoe het eruit ziet, als er maar eten en water in zit.

Perfecte klant dus om uit te proberen!De bruine bakjes zijn gemaakt met rode steengoed klei. Ik vind ze goed gelukt. Ik had verwacht dat de stippen meer kleur zouden hebben en het wit witter zou zijn maar eigenlijk zijn ze helemaal goed zo. 


Deze schaal is niet helemaal goed gegaan. Het glazuur heeft bellen gemaakt en is gaan lopen waardoor hij vast zat aan de bodemplaat van de oven. Geloof me, dat is niet goed voor de schaal. Ga ik dus nog een keer proberen maar dan met ander glazuur aan de buitenkant want het Noorderlicht-effect aan de binnenkant vind ik wel heel erg mooi.
Dus ik geniet! Het is een "klei-reis" die ik maak en ik zie wel waar ik uit ga komen :).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten