Home madeEen blog over heel veel soorten handwerk, van haken tot stempelen (en weer terug...)


woensdag 27 maart 2013

Tutorial touwtjes enveloppen (huis tuin en keuken knutsel)


Ik had nog een tutorial beloofd van de touwtjes enveloppen.

Deze is heel simpel, de maat van het papier dat je wilt gebruiken is gewoon een A4. Wanneer je doorhebt hoe het werkt, kan je natuurlijk altijd zelf de maten aanpassen, de hoeken afronden of extra versieren enz.

Dus, neem een mooi A4 vel (mijn vel komt bij de Hema vandaan uit het A4 papierblok).

Teken in de bovenste twee hoeken 5x8 cm af en in de twee onderste hoeken teken je 3x8 cm.Deze hoekjes knip je eruit en vouw de zijkanten naar binnen (zie de foto).Daarna vouw je de onderkant en ook de bovenkant naar binnen. Kijk, het lijkt nu ineens al op een envelop ;-)

 
 
Plak twee stukjes die je hebt uitgeknip op elkaar zodat je daar straks een vormpje uit kunt knippen. Dit kan een rondje zijn of ...... (wat je maar wilt).
 


Ik heb gekozen voor een sterretje. Wanneer de lijm droog is, kan je jouw vormpje maken (kan dus ook gewoon een vierkant zijn en met de schaar geknipt).
 
Voor de gaatjes in de envelop en in het vormpje heb ik gebruik gemaakt van een speciale ringhechttang met oogjes. Dit kan natuurlijk ook anders, met een perforator en een splitpen, dus zie maar wat je zelf het leukst vindt (of in huis hebt...). Misschien heb je zelf nog wel een variant die het ook leuk doet.

Mijn tang komt van www.officedeals.nl

Als eerste moet je een gaatje maken in de bovenste flap van de envelop (de sluiting) want dan weet je waar het gat in de zijkant moet komen (ik spreek uit ervaring, niet eerst in de zijkant een gat gaan maken, komt bijna nooit meer goed.....).

Wanneer je de gaten goed hebt zitten, maak je jouw vormpjes vast en voila, ziet er al super strak uit!Om het een echte envelop te maken ga je nu de onderkant en zijkant lijmen. Begin met de onderkant en plak daarna ook de zijkant vast.

 
 
Als laatje kies je een mooi touwtje uit. Het touwtje maak je niet vast maar draai je in een "acht" om de vormpjes heen. Het is helemaal niet erg als je het begin en het einde van het touwtje blijft zien. Dat hoort zo want anders weet de ontvanger ook niet hoe de envelop open moet.
 
Je hebt nu een mega leuke verpakking voor een kaart, een cadeaubon, een liefdesbrief ;-), enz.
 
Nu je weet hoe het werkt kan je ze in allerlei vormen en maten maken en met verschillende kleuren en en en en....... met oneindig veel variatie!


 
 
Als het je niet lukt of je hebt geen zin om deze enveloppen te maken maar je wilt ze wel graag hebben dan maak ik ze met plezier voor je.
 
Laat maar weten wat je ervoor wilt geven!
 
Veel knutselplezier weer.

6 opmerkingen: