Home madeEen blog over heel veel soorten handwerk, van haken tot stempelen (en weer terug...)


zondag 14 april 2013

Kruidige vogeltjesIn mei verschijnt het tweede Mollie Makes-boek: Birds. Naar aanleiding van het verschijnen van Mollie Makes Birds organiseert Tirion Creatief samen met Freubelweb en Mollie Makes-magazine een wedstrijd.

Het idee is dat je een vogel maakt. Maakt niet uit hoe of met wat als het maar een eigen ontwerp is (lijkt me logisch.....).


 
Wat hebben we nodig:


.... en een beetje vulmateriaal (maar dat staat dan weer niet op de foto).

Je kiest jouw eigen kleuren. Ik heb Catania gebruikt, drie verschillende kleuren, haaknaald 2.0 mm, twee stickertjes in de vorm van een stem maar dat kan natuurlijk in willekeurig welke vorm dan ook en een kruidenpostje van de Blokker (EUR 0,99). Kan ook een gebruikt maar leeg kruidenpotje zijn of een klein mosterdpotje, daar doen we niet moeilijk over (als ze maar schoon zijn ;-)).

Je begint met 2 lossen en in de tweede losse haak je 6 vasten (6).Toer 2, haak 2 vasten in iedere vaste (12).Toer 3,  begin met 1 vaste in de eerste vaste, 2 vasten in de volgende vaste en ga zo door tot je 18 vasten hebt (18). De laatste vaste wissel je van kleur dus voordat je het laatste touw doorhaalt (dus wanneer je twee draadjes op je haaknaald hebt) haal je de nieuw kleur erbij.


Dan ziet het er zo uit:


Toer 4, haak in iedere vaste 1 vaste (18).


Toer 5, begin in de eerste vaste met 2 stokjes, verder haken met vasten (19).


Het werkje gaat nu al een beetje bol staan. Dat is de bedoeling dus je gaat lekker!


De laatste vaste wisselen we weer van kleur dus wanneer je in de laatste steek nog twee draadjes op de haaknaald hebt, andere kleur erbij.

Toer 6, haak 2 stokjes in het eerste stokje, 2 stokjes in het tweede stokje, verder gewone vasten haken (19).
 Toer 7, haak 2 stokjes in het eerste stokje, 2 stokjes in het tweede stokje, 2 stokjes in het derde stokje, 2 stokjes in het vierde stokje, verder gewone vasten haken (25).


De laatste vaste wisselen we weer van kleur dus wanneer je in de laatste steek nog twee draadjes op de haaknaald hebt, andere kleur erbij.


Toer 8, haak 2 stokjes in het eerste stokje, 2 stokjes in het tweede stokje, 2 stokjes in het derde stokje, 2 stokjes in het vierde stokje, haak 2 stokjes in het vijfde stokje, 2 stokjes in het zesde stokje, 2 stokjes in het zevende stokje, 2 stokjes in het achtste stokje, verder gewone vasten haken (33)...... en ja, ik geef toe, het lijkt nu net de zomerhoed van Barbie....


Toer 9,  vouw het vogeltje dubbel en haak het dicht in de eerste vaste na de 16 stokjes. Daarna het werk omdraaien, draad naar achterhouden en verder rond haken met vasten. Als het goed is heb je nu 16 steken. Meer of minder maakt helemaal niet uit trouwens. Het wordt echt wel een vogeltje wanneer we klaar zijn ;-).

LET OP: niet het hele vogeltje dichtnaaien, alleen die ene steek want anders wordt het toch geen vogeltje.....Toer 10, haak 1 vaste onder de brug door (zie foto).


daarna 1 vaste, 3e en 4e vasten samen haken (= minderen), 2 vasten, 3e en 4e samen haken enz. tot je weer bij het begin bent (12).Toer 11, 1 vaste, 2e en 3e samen haken, 1 vaste, 2e en 3e samen haken enz. tot je weer bij het begin bent (8).


Draad afknippen maar wel een redelijk stuk overhouden zodat je nog kunt afhechten.


Vogeltje opvullen via zijn staart. Lekker stevig aanstampen met de achterkant van de haaknaald en dan naald door de buitenste lussen halen en aantrekken.


Knoopje in het draad en door het hoofd terug steken en afhechten.


Voila, het vogeltje is geboren.


De staart maken we af door deze met halve vaste dicht te haken. Zorg dat je een lang draad overhoudt voor de ogen, de snavel en het ophangen in het potje. Begin draad afhechten.


Steek de naald door het uiteinde van de staart weer terug de vogel in om zijn ogen te gaan maken.


Ik heb een knoopje gemaakt en weer terug gestoken. Maar ook dit is helemaal aan jou wat je mooi vindt. Op de andere vogel heb ik streepjes gemaakt van de ogen (zie het eindresultaat). De snavel is een driehoekje.


Draad niet afknippen maar ergens halverwege de rug weer terug naar buiten komen:
 
 
 

 
 
Nu is het tijd om het potje en de sticker erbij te pakken. Knip de sticker tot het midden in. Hier komt het touwtje door en dat zorgt ervoor dat de vogel (ongeveer) in het midden blijft hangen.


Plak de sticker losjes in de deksel en pas steeds of jouw vogeltje goed hangt. Hij moet niet te hoog hangen want dan zie je hem niet goed maar ook niet te laag want dan wiebelt hij niet meer.


Wanneer je helemaal zeker bent van de plek, druk je de sticker stevig aan en kan je het touwtje afknippen.


Voor het afwerken heb ik er nog een sticker boven op geplakt zodat je niet de onderkant van de andere sticker kunt zien.


Zo, het kruidige vogeltje is klaar!

Ik heb ook nog een roze variant gemaakt.

.... en de Amineko vindt ze ook wel interessant ;-)

 
Het patroon van deze vogel is door mij ontworpen en gemaakt. Geef alsjeblieft een link terug naar mijn blog als je jouw gemaakte vogel op je blog/site laat zien. Je mag mijn foto's gebruiken zolang er een link terug naar mijn blog bijstaat. Laat je me weten als je de foto's gebruikt? Ik kom graag op jouw blog kijken.
 
 
 

1 opmerking: