Home madeEen blog over heel veel soorten handwerk, van haken tot stempelen (en weer terug...)


zondag 21 april 2013

Vreemde vogel

 
 
 
Zoals ik al in een eerder blog zei, het nieuwe Mollie Makes-boek Birds komt in mei uit (ik weet al wat ik ga kopen in mei….).
 
Naar aanleiding van het verschijnen van Mollie Makes Birds organiseert Tirion Creatief samen met Freubelweb en Mollie Makes-magazine een wedstrijd.

Eerder heb ik al twee vogeltjes in kruidenpotjes ingestuurd, nu staat er wel een heel vreemde vogel in mijn tuin….
 


 
Dit keer heb ik met Paris Drops gehaakt, haaknaald 5. Is wel even andere koek dan Catania en ook aan de dikte van de haaknaald moest ik weer wennen.
 
Vogel
 
Toer 1     - 2 lossen.

Toer 2     - 6 vasten in de eerste losse (6).

Toer 3     - 2 vasten in alle vaste. Hang nu een marker (of een draadje) bij de eerste steek zodat je de tel niet kwijtraakt) (12).

Toer 4     - 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (18).

Toer 5     - 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (24).

Toer 6     - 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (30).

Toer 7     - 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 1 vaste, 2 vasten in de volgende vaste tot je weer bij het begin bent (36).

Toer 8     - 2 stokjes in de eerste vaste, 2 stokjes in de tweede vaste, verder de toer afmaken met vasten. (4 stokjes)

De laatste vaste wissel je van kleur wanneer je nog twee draadjes op de naald hebt.

Toer 9     - 2 stokjes in het eerste stokje, 2 stokjes in het tweede stokje, 2 stokjes in het derde stokje, 2 stokjes in het vierde stokje, verder de toer afmaken met vasten. (8 stokjes)

Toer 10   - 2 stokjes in het eerste stokje, 2 stokjes in het tweede stokje, 2 stokjes in het derde stokje, 2 stokjes in het vierde stokje, 2 stokjes in het vijfde stokje, 2 stokjes in het zesde stokje, 2 stokjes in het zevende stokje, 2 stokjes in het achtste stokje verder de toer afmaken met vasten. Eigenlijk dus steeds de stokjes verdubbelen. (16 stokjes)

Toer 11   -  Weer alle stokjes verdubbelen (dus tot en met stokje zestien verdubbelen), verder de toer afmaken met vasten. (32 stokjes)

De laatste vaste wissel je van kleur wanneer je nog twee draadjes op de naald hebt.

Toer 12   -  Weer alle stokjes verdubbelen (dus tot en met stokje twee en dertig verdubbelen),verder de toer afmaken met vasten op de laatste vaste na. Die gebruiken we om het vogeltje dicht te haken. (64 stokjes)              

Toer 13   -  vouw het vogeltje dubbel en haak het met een vaste dicht (met de laatste vaste van de vorige toer en de eerste vaste na de stokjes). Werk omdraaien, draad naar achteren en verder rond haken met vasten (34).
 
Als je meer of minder steken hebt is dat geen probleem. Het wordt echt wel een vogel.
 
LET OP: niet het hele vogeltje dichtnaaien, alleen die ene steek (anders wordt het geen vogel...).
 
Toer 14   -  haak twaalf keer 1 vaste in de volgende twaalf vasten, dan tien keer 2 vasten in de volgende tien vasten (= meerderen), daarna weer twaalf keer 1 vaste in de laatste twaalf  vasten en je bent rond.
 
De laatste vaste wissel je van kleur wanneer je nog twee draadjes op de naald hebt.

Toer 15   -  haak twaalf keer 1 vaste in de volgende twaalf vasten, dan twintig keer 2 vasten in de volgende twintig vasten, daarna weer twaalf keer 1 vaste in de laatste twaalf vasten en je bent rond.

Toer 16   -  Nu gaan we minderen, je haakt 1 vaste op de brug (waar je de vogel hebt samen gehaakt), 2e en 3e vasten samen haken (= minderen), 1 vaste, 2e en 3e  samen haken enz. tot je weer bij het begin bent. Dat is nu gemakkelijk te herkennen (het punt waar je de vogel hebt samen gehaakt).

Toer 17   -  haak 1 vaste op de brug, weer minderen dus 2een 3e vasten samen haken, 1 vaste, 2e en 3e samen haken enz. tot je weer bij het begin bent.
 
Vouw de vogel weer dubbel zodat je de snavel kunt maken. Doordat we hebben gemeerderd en weer geminderd komt er een mooie snavel tevoorschijn wanneer je de snavel dubbel vouwt. Ik heb 8 steken gebruikt voor de snavel. Steek even een marker of een naald waar jouw snavel moet komen.
 
Toer 18   -  Ga door met minderen maar stop met een vaste daar waar je de snavel wilt hebben. Vouw het werkje weer dubbel en haak het dicht (8 steken overslaan), verder gaan met 1 vaste, 2e en 3e samen haken, 1 vaste, enz. totdat je weer rond bent.
 
Plaats nu ook de veiligheidsogen. Ik heb 15mm ogen genomen. Je kunt de ogen mooi naast de snavel plaatsen en dan de oogkassen er omheen vouwen (dit zijn de steken die je hebt gemeerderd).
 
Nu blijven minderen (1 vaste, 2e en 3e samen haken) totdat de vogel zo goed als dicht zit. Het laatste stukje kan je openlaten en sluiten met een naald (draad door de buitenste lussen halen, aantrekken, knoopje, terugsteken in zijn kop en afhechten).
 
Vul de vogel via zijn staart. Wanneer je tevreden bent, naai je de staart van de vogel dicht. Zorg dat je de draad niet kunt zien en dat er een mooi rondje overblijft.

 
Haar
 
Steek de drie kleuren die je hebt gebruikt voor de vogel door twee steken boven op de kop. Doe in iedere kleur een knoop en trek alle draadjes uit elkaar zodat er allemaal losse draadjes zijn.
  
Vleugels
 
Haak 10 lossen + 1 keerlosse, haak een stokje in de een na laatste steek en maak zo het hele rijtje af met stokjes (in totaal heb je dan 10 stokjes gehaakt). Aan het einde haak je een keerlosse, steek de naald in de onderkant van het werk, wissel van kleur wanneer je twee draadjes op de haaknaald hebt en haak rondom vasten. Afhechten.
 
Maak twee vleugels.
 
Haak met een draad een kruis op de vleugel.
 
Ik heb de vleugels vastgeplakt met textiellijm maar je kan ze natuurlijk ook gewoon vastnaaien.
  

 
Pootjes
 
Ik heb twee plantenstokjes gebruikt.
 
Haak 30 vasten rondom het stokje. Wanneer je klaar bent, draai je de steken op het stokje zodat het er leuk uitziet.
 

Tadaaaa, je hebt een (vreemde) vogel gemaakt!Het patroon van deze vogel is door mij ontworpen en gemaakt. Geef alsjeblieft een link terug naar mijn blog als je jouw gemaakte vogel op je blog/site laat zien.  Je mag mijn foto's gebruiken zolang er een link terug naar mijn blog bijstaat. Laat je me weten als je de foto's gebruikt? Ik kom graag op jouw blog kijken.

4 opmerkingen:

 1. Ha,ha...hij ziet er wel erg grappig uit inderdaad!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee,ik heb nog geen vogel ingestuurd....gaat ook niet gebeuren,ha,ha...eerst mijn 2 grote projecten afmaken en dan ligt er het volgende al weer op me te wachten!;-)Succes met je birdies!

   Verwijderen
 2. Die is wel heel erg grappig!

  Grtz
  Diana

  BeantwoordenVerwijderen